FAQs

Usein kysyttyä

Tältä sivulta löydät vastaukset yleisimpiin meille esitettyihin kysymyksiin. Kysymyksiin vastaa tri. Ants Haavel, KSA Silmäkeskuksen johtava silmäkirurgi.

Voiko molemmat silmät hoitaa yhdellä kertaa?

Kyllä. Klinikallamme voidaan leikata yhdellä käyntikerralla kummankin silmän taittovirhe ja se on yleensä suositeltavaakin. Jos silmät leikataan erikseen, pidentää se kokonaistoipumisaikaa. Siksi potilaalle on usein parempi, että kumpikin silmä hoidetaan yhden hoitokerran aikana.

Miltä itse hoito tuntuu?

Laserhoidon ajaksi silmä puudutetaan. Hoidon aikana silmässä voi tuntua vähäistä painetta, jolloin toimenpide voi tuntua epämiellyttävältä. Hoidon jälkeen 2-3 vuorokauden ajan silmät voivat tuntua ärtyneiltä.

Miten leikkaus tehdään?

Hoito tapahtuu eximerlaserilla: laserin kylmä säde haihduttaa sarveiskalvon kudosta ja muuttaa pinnan muotoa, mikä tekee näkemisen ilman silmälaseja tai piilolinssejä mahdolliseksi. Neuloja leikkauksen aikana ei käytetä, vaan puudutusaine laitetaan silmään tippoina.

Kauanko leikkaus kestää?

Leikkaukseen kuluu vain muutama minuutti ja siitäkin itse laserointi vie vain muutaman sekunnin. Valmistelut – kuten silmien uusintatarkastus – tehdään klinikalla leikkauspäivänä ennen leikkausta ja ne kestävät vajaan puoli tuntia.

Tekeekö leikkaus kipeää?

Laserleikkaus on täysin kivuton! Leikkauksen jälkeisen vuorokauden aikana voi silmissä olla epämiellyttävä ja ärtynyt tunne. Epämiellyttävän tunteen lievittämiseksi annamme asiakkaalle hoidon jälkeen mukaan silmätippoja.

Koska voi palata töihin tai arkiaskareisiin?

Flow-tekniikalla tehty kosketusvapaa laserleikkaus vaatii riippuen potilaasta noin viikon toipumisen. Toiminnallinen näkö palautuu kuitenkin yleensä jo 24–48 tunnin kuluessa leikkauksesta, mutta näkö voi olla ajoittain sumea.

Onko mahdollista, että laserleikkaus tekisi sokeaksi?

Ei, taatusti ei ole.

Voiko heti leikkauksen jälkeen ajaa autolla?

Leikkauspäivänä ajaminen on kielletty. Sen vuoksi KSA Silmäkeskus tarjoaa asiakkailleen taksikyydin klinikalta hotelliin tai satamaan.

Mitä näölle on odotettavissa tulevaisuudessa?

Korjauksen jälkeen tulos jää pysyväksi. Tutkimukset osoittavat, että leikkauksen tulos ei heikkene ajan myötä.
Vain harvat potilaat tarvitsevat täydentävää hoitoa. Syynä on toipumisprosessin yksilöllisyys ja ensimmäisen hoitokerran tulos. Voimakkaan taittovirheen korjaus vaatii jatkohoitoa todennäköisemmin kuin lievän.
Ongelma, jota me emme pysty korjaamaan, on lukulasien tarve eli ikänäkö, joka johtuu silmän vanhenemisprosessista. Laserkirurgialla ei voida estää luonnollista vanhenemista .

Voiko entinen näkö palata leikkauksen jälkeen?

Osalla potilaista leikkauksen jälkeinen vaikutus heikkenee, mutta näkö ei heikkene silti leikkausta edeltävälle tasolle. Tarpeen mukaan voidaan näköä parantaa tarkentavalla korjauksella tai lisähoidolla. Potilaista 99 %:lle se ei kuitenkaan ole tarpeen.

Millaisia sivuvaikutuksia Flow-laserleikkauksella on?

Tavallisimmat sivuvaikutukset ovat valonarkuus ja haloefektit. Korjaus voi olla myös liiallinen tai liian vähäinen, jolloin täydellinen näkö voi olla saavutettavissa hoidon jälkeen vain laseilla.

Millaisia riskejä leikkaukseen liittyy?

On tärkeää tietää, että näköä vaarantavien komplikaatioiden riski koko alalla on alle 1 % ja silmälääkärien tekemillä leikkauksilla alle 0,1 %.

Riskeistä kertominen kuuluu olennaisena osana hoitoprosessiin. Jos riskit vielä arveluttavat, kannattaa ilman muuta kysyä – ovathan kyseessä sinun silmäsi.

Miten voin olla teihin yhteydessä?

Asiantuntijamme tavoitat puhelimitse numerosta +372 644 5060 tai sähköpostitse info@ksa.ee