Korkeasti koulutetut ovat todennäköisemmin likinäköisiä

15. huhtikuu 2014

Tutkimukset osoittavat, että korkeasti koulutetut ihmiset ovat todennäköisemmin likinäköisiä. Miten nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa?

Se, että myopia eli likinäköisyys johtuu vain geneettisistä tekijöistä, on jo aikoja sitten todettu myytiksi. Saksalaistieteilijöiden tekemästä tutkimuksesta ilmenee, että todennäköisyys likinäköisyyteen nousee jokaisen käydyn kouluvuoden mukana, eli yleistäen voidaan sanoa, että koulutetut henkilöt ovat todennäköisemmin likinäköisiä, riippumatta geneettisestä taipumuksesta.

Mainzin Yliopiston tieteilijät tutkivat 4658 saksalaisen 35-74-vuotiaan likinäköisyyttä. Tutkimustuloksista ilmeni, että korkeammin koulutetut henkilöt kärsivät myopiasta useammin. Ihmisistä, joilla ei ollut mitään koulutusta, oli likinäköisiä vain 27 %. Lukion käyneillä testihenkilöillä määriteltiin likinäköisyys jo 51 prosentilla.

Koulutuksen ja likinäköisyyden yhteyksiä on huomattu eniten Itä-Aasiassa, missä jo melkein 90  % nuorista aikuisista ovat likinäköisiä. Voisimme olettaa heillä olevan geneettinen taipumus myopiaan, mutta tutkimukset osoittavat ettei aasialaisten likinäköisyys johdu geneettisistä syistä.

Pikemminkin syy on siinä, että lapset aloittavat yliopiston pääsykokeisiin valmistautumisen jo ala-asteella, ja sen takia opiskelevat, lukevat ja käyttävät tietokonetta pitkiä ajanjaksoja päivittäin. Sen vuoksi lapset myös viettävät hyvin vähän aikaa ulkona. Se on yksi syy, joka liitetään myopian kehittymiseen.

Myopiaa voitaisiin ennaltaehkäistä, jos rohkaisisimme lapsiamme viettämään enemmän aikaa ulkona. Tutkimukset osoittavat, että myopian riski laskee, jos lapset viettävät aikaa auringonvalossa noin 15 tuntia viikossa. Ulkona vietetty aika on hyvää sekä silmille että yleisterveydelle. Silmät tarvitsevat myös lepoa. Lukeminen, tietokoneen sekä älypuhelimen käyttö vaativat silmiltä keskittymistä, jonka vuoksi lähiytyöskentely tulisi rajoittaa 30 tuntiin viikossa. 

Muista siis ulkoilla riittävästi ja antaa silmiesi levätä!