KSA Silmäkeskuksessa on taas lasten näkötarkastuksen kampanja

10. huhtikuu 2015

Liian myöhään huomattu näköongelma voi jäädä ratkaisutta. Tästä syystä on KSA Silmäkeskuksessa taas lasten näkötarkastuksen kampanja, joka kutsuu näkötarkastukseen kaikkia lapsia ikävälillä 6 kuukautta – 16 vuotta. Näkötarkastukseen voi tulla sekä Tallinnassa että Tartossa, vastaanotto kestää 45 minuuttia ja maksaa 29 euroa.

Nuoren lapsen silmien säännöllinen tarkastus voi olla määräävä myöhempien silmäsairauksien hoidossa, koska monet ongelmat ovat itse asiassa vältettäviä. Valitettavasti tulevat monet lapset silmätarkastukseen vasta silloin, kun on jo liian myöhäistä.

Virallisesti pitäisi lapsen ensimmäinen näkötarkastus olla 6 kuukauden, ja seuraava 2-3 vuoden ikäisenä, sitä seuraava vasta välittömästi ennen kouluunmenoa. ”Suosittelemme tarkistamaan lapsien näköä jopa useammin, koska monet näkövirheet ovat korjattavia, mutta parin vuoden odotus voi vaikeuttaa hoitoa,” kertoo KSA Silmäkeskuksen palvelujohtaja Kadri Altküla. Hänen mielestä voisivat lapset tulla tutkimukseen jopa 1-2 vuoden välein. Jos lapsella on jo silmälasit, hänen näköä pitäisi tarkistaa joka 6-12 kuukauden välein, jos ei ole sovittu toisin.

Ajoissa huomattua laiskaa silmää pystyy hoitamaan

KSA Silmäkeskusen näöntarkastuksen kampanja keskittyy lapsiin ja nuoriin 6 kuukauden iästä alkaen. Kampanjan tärkein tavoite on löytää lapset, jolla on taipumus amblyopiaan eli laiskaan silmään. ”Odotamme perusteelliseen silmätarkastukseen lapsia, joilla silmien taittumisvirheet ovat hyvin erilaisia, eivät ole iälle luonnonomaisia, tai kenen näkö on huonompi kuin toisilla heidänikäisillä lapsilla,” kertoo KSA Silmäkeskuksen omistaja, silmälääkäri Ants Haavel. Yksi hänen tärkeimmistä tavoitteista on estää lapsien silmäongelmien yleistymistä.

Lapsen silmiä voi tarkistaa myös silmälääkärillä tai silmälasimyymälässä, mutta usein lääkärin odotusaika voi olla jopa puoli vuotta, ja myymälöissä ei ole pienien lapsien tutkimiseen tarpeellisia laitteita. ”Lasten tutkiminen on haastavaa. Tutkimuksen pitää olla nopea, lapsenkeskeinen ja kiinnostava, myös ilmapiiri on tärkeä. Jotta leikkisän tutkimuksen yhteydessä saataisiin mahdollisimman tarkat ja laajat tiedot silmästä, tarvitaan nykyaikaista laitteistoa ja osaamista. KSA on tietoisesti investoinut tähän kaikkeen,” sanoo Haavel.

Perusteelliset tutkimukset suovat mielenrauhan

6 kuukauden ikäiselle lapselle voidaan KSAn klinikalla tehdä kahdessakymmenessä sekunnissa 5 erityyppistä tarkastusta. Vanhemmat lapset pystyvät jo katsomaan testitaulukkoja ja ratkaisemaan kiinnostavia arvoituksia, jotka antavat tietoa heidän näöntarkkuudesta.

Tutkimuksia suorittavat meidän optometristit ja hoitajat. Silmälääkärimme tarkistavat kaikki testien tulokset, ja tarvittaessa tilaavat lisätarkastuksia.