Kuinka totuttaa silmät toimistotyöhön loman jälkeen?

24. elokuu 2016
Suurin osa ihmisistä työskentelee sisällä tietokoneen ääressä ilmastoidussa tilassa, mikä saattaa rasittaa silmiä loman jälkeen. Tässä muutama vinkki silmistä huolehtimiseen toimistotöissä. 


1. Pidä taukoja, nouse ylös ja liiku

Suosittelemme niille jotka tekevät 8 tuntisia päiviä tietokoneiden ääressä pitämään paljon taukoja ja antamaan silmien levätä. Nouse ylös, kävele käytävillä, käy vessassa tai hae lasi vettä.

2. Katso kauas säännöllisesi, 20-20-20-sääntö

On suositeltavaa katsoa 20 minuutin välein 20 sekuntia 20 metrin päähän. Laita esimerkiksi kännykkääsi muistutus silmien lepuuttamisesta, mene toimiston ikkunalle ja katso hetki kaukaisuuteen.

3. Tee silmäharjoituksia

Jos haluat silmiesi pysyvän vahvoina ja näön terävänä, kannattaa silmiä treenata säännöllisesti. Katso vuorotellen ylös, oikealle, alas ja vasemmalle. Jatka jonkin aikaa ja vaihda suuntaa. Tämä toimii sekä silmiä vahvistavana että rentouttavana harjoituksena.

4. Vältä työajan ulkopuolella näyttöjen tuijottamista

Jos työskentelet päivittäin 8 tuntia näytön ääressä, yritä välttää tietokoneen, älypuhelimen tai television ääressä ajan viettämistä vapaa-ajallasi, jotta silmilläsi olisi aikaa levätä ja toipua työpäivästä. 

5. Kosteuta silmiäsi

Toimistojen ilmastointi ja jatkuva silmien tarkentaminen saattavat aiheuttaa silmien kuivumista, jonka vuoksi niitä on hyvä muistaa kosteuttaa säännöllisesti. Muista räpytellä silmiäsi, käytä kosteuttavia silmätippoja tai laita kotona puhdas lämpimällä vedellä kostutettu pyyhe hetkeksi suljettujen silmiesi päälle.

6. Varmista että valaistus on hyvä 

Onko valaistus työpisteelläsi riittävä? Hämärä ja heikko valaistus väsyttävät silmiä, sillä heikossa valaistuksessa niiden täytyy tehdä normaalia enemmän töitä. Kun vietät viidesti päivässä 8 tuntia työpaikallasi, on tärkeää, että valaistus on hyvä.

7. Räpytä silmiä säännöllisesti

Silmät kostuvat niitä räpyttämällä. Välillä saatamme kuitenkin unohtaa räpyttämisen pidemmäksi aikaa, jos tuijotamme intensiivisesti esimerkiksi tietokoneen ruutua. Silmät kuivuvat, jos niitä ei räpyttele riittävän usein. 

8. Vältä piilolinssien liiallista käyttöä 

Monet pitävät päivisin mielummin piilolinssejä kuin silmälaseja. Piilolinssit saattavat kuitenkin ärsyttää ja kuivattaa silmiä, eivätkä siitä syystä ole paras vaihtoehto jokapäiväiseen toimistokäyttöön. 

Toivomme, että nämä 8 pientä vinkkiä auttavat silmiäsi töihin palattuasi. Muista myös tarkastuttaa näkösi säännöllisesti silmälääkärissä, avain kuten tarkastutat hampaasi ja muut kehon-osat. Näköongelmat eivät tule yhdessä yössä.


  View Video