Laskuvarjohyppyjä uusin silmin

5. kesäkuu 2017

Alice Ellamik on ollut laskuvarjohyppääjä jo kymmenen vuotta. Hän tietää miten olennainen täydellinen näkökyky on tässä vauhdikkaassa ja riskialttiissa lajissa. “Ilmassa liidellessä tai varsinkin vapaapudotuksen aikana laskupisteen paikantaminen on tärkeää,” Alice muistuttaa.

Laskuvarjohyppy on huikea kokemus – Alice jos kuka sen tietää. Alice teki ensimmäisen hyppynsä vuonna 2004 ja on sen jälkeen ollut Viron laskuvarjokerhon aktiivinen jäsen, niin ilmassa hyppääjänä kuin myös maan päällä vapaaehtoisena. Alice myöntää olevansa koukussa laskuvarjohyppäämiseen – se on oikea adrenaliinipommi joka tarjoaa uskomatonta vauhtia taivaalla sekä testaa toden teolla hyppäjään mukavuusaluetta.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Alice on hypännyt lukemattomia kertoja joista mutta parhaiten on jäänyt mieleen hänen kolmaskymmenes hyppy jolloin hän joutui turvautumaan varalaskuvarjoon. “Vapaapudotuksen aikana kuulin varjon aukeavan, mutta sitten huomasin sen olevan nyyttinä ja saman tien aloin pyörimään holtittomasti ilmassa,” Alice kuvailee kauhukokemusta. Lukuisat treenisessiot olivat avuksi ja Alicen onnistui vapauttaa itsensä nopeasti rikkoutuneesta varjosta ja laukaista varavarjo. “Vasta laskeutumisen jälkeen tajusin tilanteen vakavuuden ja jalkani olivat kuin spagettia seuraavat tunnit,” Alice muistelee.

Kokemus oli pelottava – mutta vastaavaa tapahtuu aniharvoin eikä Alice ole kokenut samaa sen jälkeen. Taittovirheen korjaamisen myötä Alicen rakas harrastus on vieläkin upeampi kokemus. “Laskuvarjohyppy onnistuu myös lasien tai piilareiden kanssa koska kaikkien tulee käyttää suojalaseja. Mutta kovassa vauhdissa ne voivat liikkua ja jotkut ovat menettäneet piilolinssit hypyn aikana,” Alice tietää.

Kirkas näkökyky ilmassa ja vedessä

Utuisella näkemisellä laskeutusmispaikan löytäminen on hankalaa,” Alice kertoo omista kokemuksistaan. Elämää ilman silmälaseja ja piilolinssejä on takana nyt kaksi kuukautta. “Laskuvarjohyppäämisen lisäksi toimenpiteen edut näkyvät myös arkipäivän asioissa. Esimerksiksi pimeässä ajaminen on helpompaa. Sukeltaminen silmät auki on uusi kokemus, johon en kyllästy koskaan.”