Miten huolehdit silmistäsi toimistossa?

12. lokakuu 2015

Joudutko toimistossa tietokonetöihin 8 tuntia päivässä? Maailma muuttuu aina tietokonekeskeisemmäksi, ja sen myötä myös työelämä. On tärkeätä, että opimme huolehtimaan silmistämme työympäristössä. KSA Silmäkeskus luettelee olennaiset asiat, mitä silmien terveyden kannalta tulisi toimistotöissä muistaa.

* Valaistus kuntoon!

Tilan valaistus ja kirkkaus määrittelevät sen, miten nopeasti silmät väsyvät. Jotkut pitävät kirkkaasta tilasta, toiset taas nauttivat hämärästä. Vaikka usein luullaan, että himmeä valaistus vahingoittaa silmiä, tämä ei aina pidä paikkaansa. Joskus myös kirkas valo voi olla rasittava. Kokeilkaa erilaisia vaihtoehtoja, tarvittaessa myös pöytälamppuja ja kohdevalaisimia, jotta löytäisitte mukavan ratkaisun.

* Anna silmille lepoaikaa!

Silmien ylikuormitus on pääsyy siihen, miksi 8 tuntia päivittäistä tietokoneen käyttöä voi aiheuttaa likinäköisyyttä ja vahingoittaa silmiä. Ota usein tietokoneesta taukoja ja anna silmien levätä. Keitä teetä, kävele käytävillä, katso ikkunasta ulos, käy vessassa ja tarkkaile toimistossa tapahtuvaa.

* 20 minuuttia, 20 sekunttia, 20 metriä

Likinäköisyyden välttämiseksi suositellaan seuraavaa harjoitusta: katso joka 20 minuutin välein 20 sekunttia 20 metrin päähän. Kävele ikkunalle ja katso kaukaisuuteen. Katso vähitellen kauempana olevia asioita, ja sitten taas asteittain lähempänä olevia. Sellainen silmäliikunta auttaa rentouttaa silmiä.

* Räpytä säännöllisesti

Tiesitkö, että tietokoneruutu ei suoranaisesti vahingoita silmiemme terveyttä. Pahinta haittaa tekee liian vähäinen silmien räpytys. Kun katsomme keskittyneesti ruutua, unohdamme säännöllisen räpyttämisen ja silmistä tulee kuivia. Muista aina välillä myös sulkea silmät sekunniksi, jotta heidän kosteustaso palautuisi.

* Kosteuta silmiä

Toimistojen ilmastointisysteemi aiheuttaa usein ilman kuivuutta. Tietokoneen katsominen kuivattaa jo valmiiksi silmiä, ja kuivan ilman tuella voivat tulehdukset olla helppoja tulemaan. Kosteuta silmiäsi säännöllisesti joko silmätipoilla tai lämpimällä vedellä. Jos ilma on erittäin kuiva, voisit harkita ilmankostuttimen hankintaa.

* Vältä piilolinssien liiallista käyttöä

On aivan ymmärrettävää, että näköalaa rajoittavien silmälasien sijasta halutaan käyttää mahdollisimman usein piilolinssejä. Nämä kuitenkin rasittavat ja kuivattavat silmiä, eivätkä ole siitä syystä paras vaihtoehto jokapäiväiseksi toimistokäytöksi.

Näkö on korvaamaton aisti, ja siitä täytyy pitää huolta jokapäiväisesti, jotta välttyisimme likinäköisyydeltä. Mutta jos näössä ilmestyy jo ongelmia, suosittelemme heti käymään asiantuntijalla näöntarkastuksessa!