Miten suojella silmiä siniseltä valolta?

23. elokuu 2017

Yhä useampi meistä on koukussa erilaisiin elektronisiin laitteisiin. Mutta miten televisioruudut, älypuhelimet ja tabletit vaikuttavat silmiin ja näkemiseen – ja miten silmiä voi suojella sinisen valon haittavaikutuksista?

Usein jo aamut alkavat sähköpostien lukemisella sängyssä, jonka jälkeen edessä on pitkä kahdeksan tunnin työpäivä tietokoneella. Elektroniset vempaimet ovat osa elämäämme myös iltaisin. Jopa ennen nukkumaan menemistä perinteisen kirjan on korvannut monille sähköinen e-kirja. Toisin sanoen elektoniset laitteet ovat yhä tärkeämpi osa arkielämää.

Mutta ovatko elektroniset näytöt vaarattomia? Useat silmälääkärit väittävät, että elektonisten laitteiden heijastamalla sinisellä valolla on haittavaikutuksia silmille, kirjoittaa Huffingtonpost.

Silmien räpytteleminen on tärkeää
Elektronisten laitteiden liiallinen käyttö vaikuttaa silmiin kahdella eri tavalla. Silmien kuivuminen on niistä tyypillisin. Syy siihen on yksinkertainen: näyttöä katsoessa unohdamme räpytellä silmiä minkä vuoksi niiden kosteustaso alenee huomattavasti. Siten silmät kuivuvat ja väsyvät helposti, näkeminen on utuista ja päänsärkyä voi ilmetä.

Silmien säännöllinen räpyttely näyttöä katsoessa on a ja o. Se on helppo unohtaa, mutta räpyttely kosteuttaa silmiä estäen useita ongelmia ilmenemästä. Yksi hyvä vaihtoehto on 20-20-20 –sääntö: katsottuasi näyttöä 20 minuuttia, vie katseesi yhteen kohteeseen 20 metrin päässä ja katso sitä 20 sekuntia. Se piristää silmiä kummasti.

Vähemmän sinistä valoa 
Myös sähköisten laitteiden tuottama sininen valo vaikuttaa silmiin. Sinisessä valossa ei sinällään ole mitään pahaa, mutta sen liiallinen määrä voi olla haitallista.

Sen vuoksi elektronisten laitteiden päivittäistä käyttöä tulisi rajoittaa mikäli mahdollista. Yritä esimerkiksi välttää elektronisten näyttöjen katsomista kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tutkimukset näyttävät, että levänneiden silmien kanssa on helpompi saada unesta kiinni.
Lasten tulisi erityisesti välttää liiallista sähköisten näyttöjen katsomista, sillä heidän silmät eivät ole vielä täysin kehittyneet. Vanhempien kannattaa siten huolehtia, että lapset eivät vietä yli kahta tuntia päivässä television, tietokoneen tai tablettien kanssa. Kun lapset täyttävät 18 vuotta, silmät ovat jo täysin kehittyneet.

Ota yhteyttä silmälääkäriin, mikäli silmien tila on muuttunut, näkökyky on heikentynyt tai silmät kutiavat tai ovat väsyneet ja kuivat.