Nauttiaksesi urheilusta, silmiesi tulee olla yhtä hyvässä kunnossa kuin kroppasi

17. maaliskuu 2016

Silmien hyvä kunto on käsite, josta puhuttiin jo kauan ennen näköongelmien perinteisitä korjaustapoja kuten silmälaseja tai piilolinssejä. 

Kilpaurheilujoille tehdyt tutkimukset osoittavat, että fyysisten ominaisuuksien ja koordinaation lisäksi heillä on usein myös hyvä näkö. Näitä hyvän näön ominaisuuksia ovat muunmuassa silmän koordinaatio, silmän tarkentamisen nopeus sekä syvyysnäkö.

Koska useilla huippu-urheilijoilla on erinomainen näkökyky, voivat myös muut ihmiset parantaa näköään ja näin suoriutua paremmin urheilukentällä, golf-kurssilla tai tenniskentällä. Hyvä näkö ei ole yksinomaan huippu-urheilijoiden ominaisuus, sillä näköä voidaan harjoitella ja korjata paremmaksi.

80  % kaikesta aivojen urheilun aikana käsittelemästä tiedosta tulee aivoihin näön välityksellä. Tutkimukset osoittavat, että parempi näkö parantaa urheilijan arviointikykyä ja näin ollen pienentää reaktioaikaa. 

Erikoisnäöntutkimukset

Perinteinen näöntutkimus kattaa silmien liiketestin, syvyysnäön, äärinäkemisen, silmän koordinaation, silmän reaktionopeuden sekä kyvyn seurata kohdetta tarkasti. 

Hyvä uutinen on, että nämä taidot kehittyvät kasvaessamme ja jos optometristi havaitsee etteivät ne ole kehittyneet tarvittavalle tasolle, voidaan niitä parantaa suunnitellulla hoito-ohjelmalla. 

Urheilulasit

Urheilunäköön erikoistuneet optometristit suosittelevat, yleensä piilolinssejä urheiluun. Ne ovat heidän mielestään usein paremmat kun silmälasit etenkin urheilun ammattilaistasolla. On kuitenkin tilanteita, joissa lasit tarjoavat paremman suojan silmille. 

Piilolinssit

Piilolinssit tarjoavat laajemman näkökentäneikä näköä ole rajoittamassa esimerkiksi silmälasien sangat. Piilolinssit eivät myöskään huuruunnu, putoa päästä tai sotkeennu mutaan ja pölyyn. Piilolinssit ovat yleensä paras näön apuväline urheilevalle.

Silmien laserleikkaus

Tämä on kaikkein helpoin ja myös kustannustehokkain vaihtoehto pitkällä aikavälillä. Moderni korketus- ja viiltovapaa silmäleikkaus mahdollistaa nopean toipimusen ja urheilemisen jo viikon päästä leikkauksesta.

Erikoislasit ja silmälasit 

Ihmisille, jotka eivät halua käyttää piilolinssejä tai käydä laserhoidossa kuten Flow 2.0, on olemassa laaja valikoima erikoiskehyksiä, jotka palvelevat hyvin urheillessa. Erikoislaseja löytyy kaikenlaisia uimalaseista ampumalaseihin. 

Lajeissa, joissa pelaajan on riski saada pallo silmäänsä tai tulla toisen pelaajan huitaisemaksi, pelaajalle muotoillu polycarbonaattikehykset ja linssit ovat hyvä vaihtoehto, koska ne eivät mene helposti rikki. Mukavuutta ja istuvuutta voidaan säädellä esimerkiksi erilaisilla pehmusteilla ja näin voidaan myös minimoida loukkaantumisen riskiä.