Pidä huolta silmistäsi kesällä, muista nämä viisi asiaa!

3. heinäkuu 2018
Aurinko paistaa kesäisin kirkkaasti ja silmät saattavat ärtyä myös muista syistä. Lue KSA Silmäkeskuksen silmäkirurgin Ants Haavelin viisi vinkkiä turvallisempaan kesästä nauttimiseen.​

Käytä laadukkaita aurinkolaseja


Aurinko on äärimmäisen kirkas etenkin jos vietetään aikaa vesillä, missä aurinko heijastuu myös vedestä. On tärkeää käyttää laadukkaita aurinkolaseja, joissa on hyvä UV-suoja, jotta silmät eivät vahingoittuisi. 

Älä katso suoraan aurinkoon

Aurinkojoogasta on tullut erittäin suosittua ja lapset kisaavat usein siitä, kuka pystyy katsomaan pisimpään aurinkoon. „Aurinkoon ei milloinkaan tulisi katsoa suoraan, sillä se voi aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa jo lyhyessäkin ajassa“ kertoo KSA Silmäkeskuksen silmälääkäri Ants Haavel.

Käytä päähinettä tai liiku varjoissa

Jos silmäsi vuotavat tai ovat todella herkät auringosta, suosittelee tohtori Haaveli pysyttelemään varjossa. Aurinkolasit ja päähineet kyllä suojaavat silmiä, mutta tarvallisinta on pysytellä varjossa jos silmät ovat herkät ja valosta ärtyneet.  

Käytä suojalaseja

Kesä on aikaa, jolloin ihmiset kunnostavat koteja ja kesämökkejä. Silloin sattuu myös normaalia enemmän onnettomuuksia, joissa silmät ovat vahingoittuneet. Onnettomuudet ovat yleisiä esimerkiksi metsässä liikkuessa, puutarhatöissä ja remontoidessa. Haavelin mukaan useimmat onnettomuudet voitaisiin välttää kunnollisilla suojalaiseilla. Mikäli sinulla ei ole suojalaseja, myös aurinkolasit ajavat asian.

Vältä silmien hieromista

Tämä neuvo pätee kaikkiin vuodenaikoihin. Tohtori Ants Haavelin mukaan silmiä ei saisi koskaan hieroa sormin, vaan niitä tulisi pyyhkiä kostutetulla puhtaalla pyyhkeellä tai nenäliinalla. Kesällä silmiin saattaa mennä esimerkiksi merivettä tai roskia, jolloin Haavelin neuvoa kannattaa noudattaa. Silmiä kannattaa pyyhkiä silmän ulkonurkasta sisäänpäin.