Piilolinssien käyttäjillä enemmän silmäongelmia näyttöpäätteellä työskenneltäessä

7. maaliskuu 2016

Computer Vision Syndrome on näköhäiriö, joka johtuu tietokoneen näytön tuijottamisesta ja on siksi yleinen vaiva työpaikoilla. Näyttöpäätenäköhäiriö johtuu silmien jatkuvasta tarkentamisesta ja jatkuvasta kontrastien ja valojen muutoksista. 

Onko sinulla väsyneet tai herkät silmät, päänsärkyjä, sumentunut näkö tai yleistä väsymystä? Jos vastasit kyllä johonkin edellä mainituista oireista, saatat kärsiä miljoonien muiden tavoin ongelmasta nimeltä Computer Vision Syndrome tai CVS. CVS on yleisin terveysongelma työpaikoilla ja vaikuttaa jokaiseen tietokoneen äärellä työskentelevään. 

Kuvat tietokoneella koostuvat useista pienistä pikseleistä. Vaikka et sitä huomaakkaan, nämä pikselit muuttuvat jatkuvasti ja myös silmiesi on kohdennettava jatkuvasti uudelleen. Silmien jatkuva työskentely voi väsyttää silmiäsi ja näkösi saattaa vääristyä tai sumentua.

CVS:n oireita ovat myös silmien kohdentamisen vaikeus sekä pää-,niska- ja selkäkivut. Oireet ovat kuitenkin hoidettavissa. On olemassa erismerkiksi tietokonelaseja, jotka vähentävät näytön häikäisyä ja näin edesauttavat silmien kohdentamista. Muita keinoja estää CVS:n oireita on muokata työympäristöäsi niin, että sinun on helmpompi nähdä näytölle. Näytön tulisi olla suoraan edessäsi noin 60 cm päässä silmistä, niin ettei aurinko häikäise työpistettäsi. Voit käyttää esimerkiksi pöytälamppua luodaksesi paremman työvalaistuksen. Voit kysyä lisätietoja oireiden helpottamiseksi lääkäriltäsi. 

Tutkijat löysivät aiheesta 114 tutkimusta englanniksi ja espanjaksi, jotka on kirjoitettu vuosien 2003 ja 2013 välillä. Tutkimukset koskivat piilolinssien käyttöä näyttöpäätteellä työskennellessä. Tutkijat valitsivat kuusi tutkimusta lisäanalysoitavaksi. 

Kaikki kuusi tutkimusta paljastivat, että piilolinssien käyttäjät kärsivät todennäköisemmin näyttöpäätenäköhäiriöistä kuin ne, jotka käyttävät silmälaseja tai eivät tarvitse näön apuvälineitä. Oireiden esiintyvyys vaihteli 17 ja 95 prosentin välillä piilolinssien käyttäjien keskuudessa ja 10 ja 58 prosentin välillä niiden keskuudessa, jotka eivät käyttäneet piilolinssejä. Lisäksi piilolinssien käyttäjillä on neljä kertaa todennäköisemmin kuivat silmät tietokoneella työskenneltäessä. Silicone hydrogel piilolinssejä pidettiin tietokoneen käyttäjien keskuudessa mukavampina kuin normaaleja pehmeitä piilolinssejä. 

Tutkijoiden mukaan piilolinssien käyttäjät kärsivät enemmän silmäoireista ja näköhäiriöistä näyttöpäätteillä työskennellessään, kuin ne jotka eivät käytä piilolinssejä. Heidän mukaansa aihetta tulee kuitenkin tutkia vielä lisää, jotta löydetään optimaaliset piilolinssit näyttöpäätetyöskentelyyn.