Piilolinssit, silmälasit vai lasertoimenpide?

4. helmikuu 2019

Tätä kysymystä pähkäilevät useimmat likinäköiset ihmiset. Silmälasit ovat tyylikkäät, mutta niiden näkökenttä on rajattu – piilolinsseillä näkee laajemmalle. Silmien lasertoimenpide vaikuttaa kalliimmalta ja pelottavalta ratkaisulta. Mitä tehdä? KSA Silmäkeskuksen perustaja ja silmälääkäri Tri Ants Haavel tarjoaa vinkkejä.

Näkemisongelmista kärsii yhä useampi ja yksi auheuttavista tekijöistä on nykypäivän elektroniikkalaitteet. Yhdysvalloissa tehdään vuosittain miljoonia silmien lasertoimenpiteitä ja myös silmälaseja ja piilolinssejä myydään miljoonittain. Teknologian kehittyessä lasit muuttuvat muodikkaammiksi, piilolinssit käyttäjäystävällisemmiksi ja lasertoimenpiteet turvallisemmiksi.

“Piilolinssit antavat suhteellisen paljon vapautta, joskin monet silmälääkärit suhtautuvat niihin skeptisesti. Itse niin radikaali en olisi, sillä monille piilolinssit sopivat,” Ants Haavel kertoo. Kokemuksiin perustuen hän vahvistaa, että monet piilolinssien käyttäjistä eivät kanna tai hoida niitä ohjeiden mukaan, vaan jättävät ne silmiin yli yön, eivät pidä käytössä taukoja ja pesevät ne kraanavdellä. “Huolimaton käyttö tekee silmästä herkemmän, mikä voi saada silmän vierastamaan piilolinssejä,” Haavel varoittaa. Silmät tosin eivät aina siedä piilolinssejä vaikkakin niitä käytettäisiin ohjeiden mukaan. “Meille tulee paljon asiakkaita lasertoimenpiteeseen, koska silmät ovat alkaneet vierastamaan piilolinssejä.”

Muoti vs epämukavuus
Monille pelkkä ajatuskin piilolinssien laittamisesta omin sormin silmiin on pelottava. He ovat valinneet joko silmälasit tai lasertoimenpiteen – joskin jälkimmäisen vaatimus on että miinukset ovat tasaantuneet. “Lasit ovat nykyään muodikkaat ja monet käyttävät niitä asusteina, osana omaa tyyliä. Mutta silmälaseja on mukavampi kantaa omasta valinnasta, ei pakon sanelemana,” naurahtaa Haavel ja mainitsee, kuinka jotkut potilaat ovat lasertoimenpiteen jälkeen tilanneet omiin suosikkilaseihin nollavahvuudet, jotta niitä voisi vielä satunnaisesti kantaa. Muodikkuudesta huolimatta silmälasien käyttö on joskus hankalaa. Ne voivat helposti mennä rikki, niiden käyttö on kömpelöä urheillessa, hikoilleissa ne taas valuvat nenää pitkin alas – ja saunassa tai uidessa niiden käyttö on lähes mahdotonta. “Silmälasit ovat mukavammat kuin piilolinssit, mutta niiden näkökenttä on rajattu, varsinkin laseilla joilla on pienet linssit,” Haavel mainitsee.

Lasertoimenpiteiden potilailla on korkeat vaatimukset
Kun näkeminen on tasaantunut, terveys kunnossa ja esitutkimukset ovat antaneet vihreää valoa, on lasertoimenpide mahdollinen. Joka kuukausi sadat suomalaiset päättävät päästä eroon näkemisongelmista lasertoimenpiteen avulla. Vuosikymmeniä sitten leikkaus tehtiin veitsellä, jonka jälkeen laserit tulivat käytööön maailmanlaajuisesti. Lasertoimenpiteen aikana sarveiskalvoon leikattiin U-kirjaimen muotoinen läppä, kun taas nykyään toimenpiteen voi tehdä täysin kosketusvapaasti. “Totta, silmäkirurgia on kehittynyt nopeasti ja nyt miinuksista pääsee eroon nopeasti, mukavasti ja turvallisesti,” Haavel kertoo.

Jotta ideaalinen tulos saavutetaan, tulee ensin käydä läpi esitutkimukset. Fyysisen terveyden lisäksi myös mielialan pitää olla kohdillaan.“Olemme tehneet toimenpiteitä jo kymmenen vuotta ja tiedämme, miten olennaista on valita potilaat huolellisesti. Positiivisella asenteella on ehdottomasti vaikutusta tuloksiin ja sekä nopeaan paranemiseen,” kertoo Ants Haavel KSA Silmäkeskuksen kokemuksista. “Siksi teemmekin toimenpiteitä vain täysin sopiville potilaille. Kun kerromme asiakkaalle, että hän on Flow-toimenpiteeseen valmis, olemme varmoja onnistuneista tuloksista.” Noin 40 prosenttia esitutkimuksiin tulleista ei ole lasertoimenpiteeseen sopivia. Summa voi kuulostaa suurelta, mutta KSA Silmäkeskuksen tiimi sanoo mieluummin ei kuin katuu jälkeenpäin.

Yhteenvetona voi sanoa, ettei ole yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta kysymyksiin lasien, piilolinssien tai lasertoimenpiteen paremmuudesta. Kaikki johtuu elämäntyylistä ja halutusta elämänlaadusta. Monet ovat tyytyväisiä piilolinssien kantajia, toiset eivät voisi edes kuvitella elämää ilman silmälaseja kun taas useat tekisivät kaikkensa, jotta pääsisivät eroon näkemisongelmista. Meitä on joka junaan.