Ratkaisu silmien kuivumiseen

6. toukokuu 2016

Kuivasilmäisyys on kaikkein yleisin silmäsairaus. Se aiheuttaa ärsytystä ja epämukavuutta ja voi vakavasti haitata näkemistä, joskus jopa huonontaa näköä. Noin viisi miljoonaa yli 50-vuotiasta amerikkalaista kärsii kuivasilmäisyydestä, joka vaihtelee kohtalaisesta vakavanlaatuiseen. Lisäksi kymmenillä miljoonilla sairaus esiintyy lievänä tai ajoittain.
 
Eräs suuri syy kuivasilmäisyyden takana on LASIK-näönkorjausleikkaus: sen takia kuivasilmäisyyttä esiintyy kuuden kuun sisällä leikkauksesta 20–40 prosentilla potilaista. Kun ottaa huomioon, että joka vuosi tehdään noin miljoona LASIK-leikkausta, kuivasilmäisyydestä kärsiviä ihmisiä on paljon. Joskus oireet voivat kestää hyvinkin kauan ja laskea elämänlaatua merkittävästi.


 
Mikä lääkkeeksi?
 
Mahdollisia lääkkeitä on monenlaisia, joista kaikkein yleisimpiä lienevät silmätipat ja suun kautta nautittavat lääkkeet. Keinotekoisiin kyyneliin kulutetaan maailmassa miljoonia dollareita, ja vaikka ne todella lieventävät taudin oireita, ei tähän mennessä ole löydetty sellaista ratkaisua, joka parantaisi sairauden lopullisesti. Jos lääkehoito ei tepsi, lääkäri voi yrittää sulkea kyynelkanavat, joka taas saattaa aiheuttaa uusia komplikaatioita, kuten kanavien siirtymisen ja kyynelten erittymisen kasvoille. Tässä tapauksessa kyynelkanavat on poistettava kirurgisesti. Joskus kanavat kuitenkin poltetaan tai ommellaan heti aluksi kiinni, mikä kuulostaa jo itsessään niin pelottavalta, että herää kysymys: eikö ongelmaan ole nykypäivänä todellakaan olemassa parempaa ratkaisua?
 
Kyllä on. Lieveilmiöiden kanssa kamppailun sijaan kannattaa ongelmaa ennaltaehkäistä, ja kuten monien muidenkin terveysongelmien, myös kuivasilmäisyyden alkusyynä on vääränlainen tai puutteellinen ravinto. Eräs tärkeimpiä ruoka-aineita, joiden puutos voi aiheuttaa merkittävää haittaa, on A-vitamiini. On esimerkiksi todettu, että kehitysmaissa A-vitamiinin puutos voi alkaa kuivasilmäisyytenä, joka muuttuu pahetessaan näönmenetykseksii. A-vitamiinin puutosta ei esiinny sitä vastoin kehittyneissä maissa lähes ollenkaan, ellei tarkoituksella välttele A-vitamiinia ruokavaliossaan tai vahingossa jätä syömättä sitä sisältäviä ruoka-aineita.
 
Kuinka tärkeää A-vitamiinin nauttiminen siis on?
 
Havainnollinen esimerkki löytyy 60-luvulta. Tuolloin julkaistiin uutinen miehestä, joka eli viisi vuotta pelkällä leivällä ja limettimehulla ja menetti sen seurauksena näkönsä. Entistä hullumpana esimerkkinä voidaan mainita erään lahkon jäsen, joka eli tummalla riisillä ja yrttiteellä. Hän ei menettänyt vain näköään vaan myös silmät ylipäätään – ne kirjaimellisesti sulivat pois. Löytyy myös pari tapaustutkimusta, joissa autistiset lapset kieltäytyivät syömästä mitään muuta kuin ranskalaisia, pekonia, mustikkamuffineja ja virvoitusjuomia. Myös heille kehittyi A-vitamiinin puutos. Tiedetään myös yksi Bronxissa sattunut tapaus, joka kirjattiin ylös kasvisravinnosta johtuneena A-vitamiinin puutteena, mutta itse asiassa lapsi kieltäytyi syömästä juureksia ja popsi pelkästään perunalastuja, riisimuroja ja mehuja. Vanhemmat eivät yksinkertaisesti saaneet lastaan syömään hedelmiä ja vihanneksia ja sen seurauksena hänelle kehittyi vakava terveysongelma. 


 
Apua kasvisruoasta
 
Kasvisravinto ei todellakaan aiheuta A-vitamiinin puutetta ja on suorastaan suositeltavaa kuivasilmäisyydestä kärsiville, piilolinssien käyttäjille ja muille, jotka haluavat saada kyynelkanavat toimimaan. Kuivasilmäisyydestä kärsivän tulisi vähentää ruokavaliossaan proteiinia, rasvaa ja kolesterolia ja syödä enemmän hiilihydraatteja ja A-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita, kuten punaisia, oransseja, keltaisia ja tummanvihreitä juureksia, sinkkiä ja foolihappoa sisältäviä täysjyväviljoja, papuja ja tuoreita vihanneksia – eritoten pinaattia – sekä nauttia tarpeeksi B6-vitamiinia ja kaliumia, jota saa pähkinöistä, banaaneista ja pavuista. Lisäksi tulisi nauttia tarpeeksi C-vitamiinia, jota saa sitrushedelmistä, välttää alkoholia ja kofeiinia, vähentää sokerin ja suolan saantia sekä juoda kuudesta kahdeksaan lasia vettä päivässä.
 
Paras ennaltaehkäisy on kehonsisäinen nesteytys- 8–10 lasia vettä päivässä
 
Kaikkihan tietävät, että nestehukka kuivattaa suun, mutta entä silmät? Joskus nekin. Tiedemiehet ovat saaneet selville, että nestehukassa sekä kyynelnesteen tuotto että syljen määrä vähenee. Mitä vähemmän nestettä kehossa on, sitä väkevämpää virtsa ja kyynelneste ovat. Prosessi on helppo kääntää ympäri: on vain juotava enemmän vettä. Asiantuntijat suosittelevat naisille kahdeksaa ja miehille kymmentä lasia vettä päivässä. Vaikka se ei poistakaan kuivasilmäisyyttä kokonaan, lievittää se oireita ja vähentää varmasti epämukavuuden tunnetta.