Miksi valita Flow 2.0?

Miksi valita Flow 2.0?

KSA Silmäkeskus on tehnyt yli 30 000 likinäköisyyttä korjaavaa lasertoimenpidettä ja yli 100 000 silmien esitutkimusta. Olemme tehneet lasertoimenpiteitä, joissa silmän sarveiskalvoon tehdään viilto sekä toimenpiteitä joissa silmään ei tehdä viiltoa. Vuosina 2007-2009 teimme eniten LASIK toimenpiteitä Baltiassa, mutta päätimme keskittyä ainoastaan viiltovapaaseen lasertoimenpiteeseen.

Miksi KSA Silmäkeskus lopetti toimenpiteet, joissa silmään tehdään viilto ja keskittyi ainoastaan likinäköisyyden korjaamiseen viiltovapaasti laserilla?

Vuosina 2008-2011 Tri Ants Haavel vertaili kollegoidensa kanssa muualta Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta viiltovapaan lasertoimenpiteen etuja ja haittoja. Näiden kolmen vuoden aikana vierailimme useilla eri refraktiivisen kirurgian klinikoilla Euroopassa, vertailimme tuloksia omaan klinikkaamme ja analysoimme niitä. Keskustelimme asiakkaidemme kanssa ja vertailimme heiltä saatua palautetta. Prosessin aikana huomasimme, että viiltovapaalla menetelmällä aikaansaadaan parempia tuloksia ja parempi elämänlaatu. Lisäksi kaikkein tärkeimpänä tekijänä voidaan mainita se, että koko prosessi on nopeampi, turvallisempi  ja näkö vakaampi, jolloin tarve tarkentaville toimenpiteille on pienempi.
 

Vuosina 2006–2010 teimme LASIK-leikkauksia samanaikaisesti viiltovapaiden toimenpiteiden kanssa. Vaikka saimme kahden ensimmäisen toimenpiteen jälkeisen viikon aikana enemmän positiivista palautetta LASIK-asiakkailtamme, pitkällä aikavälillä näimme viiltovapaassa laserhoidossa oleellisia hyötyjä etenkin nuorten likinäköisyyden korjaamisessa.
 
Mitä etuja huomasimme?

 
Ensinnäkin, viiltovapaat toimenpiteet säästävät sarveiskalvoa. Kun lopetimme LASIK toimenpiteet vuonna 2010, emme ole enää törmänneet vaikeisiin kuivasilmäisyysongelmiin, joita ilmeni useilla potilailla, joiden sarveiskalvoon oli tehty viilto. Tätä ilmeni useimmiten naisilla, jotka tekivät toimistotyötä tai käyttivät ilmastointia autoillessan. Myös viiltovapaan toimenpiteen jälkeen voi ilmetä hetkittäistä silmien kuivumista, mutta se on lievempää. Silmät saattavat tuolloin olla kuivat aamulla herätessä, mutta olo helpottuu päivän mittaan.

Toisekseen, tuhansien toimenpiteiden jälkeen voidaan sanoa, että viiltovapaa hoito ei aiheuta terveessä sarveiskalvossa hoidonjälkeistä ektasiaa tai keratokonusta eli kartiopullistumaa. Keratokonus voi ilmetä jopa useita vuosia sarveiskalvon leikkauksen jälkeen huolimatta siitä, että potilasta on ennen operaatiota tutkittu teknologisesti parhailla mahdollisilla diagnostiikkalaitteilla ja silmät todettu täysin operaatioon soveltuviksi. Jos siis haluat välttää sekundaarista keratokonusta tai ektasiaa, suosittelemme yksinkertaisesti välttämään sarveiskalvon leikkauksia. Ei ole merkitystä, suoritetaanko leikkaus Microkeratome- vai femtosecondlaserilla – hoidonjälkeisen keratokonuksen riski on kummankin menetelmän kohdalla olemassa.

Toimenpiteen jälkeen, jossa sarveiskalvoon on tehty viilto, miinus saattaa tulla takaisin. Riippumatta menetelmästä silmien lasertoimenpiteet ovat aina kalliita, joten haluat varmasti tulosten kestävän loppuikäsi. Kokemuksemme perusteella voimme valitettavasti sanoa, että mentelmien, joissa silmään tehdään villto tulokset eivät usein ole kestäviä. Tässä muutama syy:
 
  • Jos sarveiskalvoa viilletään, se ei koskaan parane täysin. Siitä tulee epästabiili, jonka vuoksi näkö saattaa muuttua tulevaisuudessa ja miinus tulla takaisin. Ne asiakkaat, joille on tehty LASIK-toimenpide joutuvat usein tekemään korjaavan toimenpiteen 5-10 vuoden sisällä ensimmäisestä laserleikkauksesta.
 
  • Pienet optiset vyöhykkeet. Vanhempien sukupolvien laserit olivat hyvin ahneita ja poistivat sarveiskalvosta monta mikrometriä, jotta tarpeellinen määrä miinuksia saataisiin pois. Samasta asiasta on kyse myös leikkaustoimenpiteissä, koska jo viilto ja läppä itsessään vievät sarveiskalvon paksuudesta ennen laserointia 100–120 mikrometriä (sarveiskalvon keskimääräinen paksuus on 520 mikrometriä). Tämän jälkeen kirurgin täytyy tehdä kompromisseja, jotta sarveiskalvon minimipaksuus (300–350 mikrometriä) säilyisi leikkauksen jälkeenkin. Tähän on kaksi mahdollisuutta: Voi joko valita litteämmän nomogrammin, jolloin hämäränäkö ei ole myöhemmin paras mahdollinen, tai pienentää optisten vyöhykkeiden halkaisijaa (alue, jonka laajuudelta laser käsittelee silmää). Leikkaushoitojen optinen vyöhyke on pääsääntöisesti edellä mainittujen syiden vuoksi 6–6,5 mm, kun taas hyvissä viiltovapaissa operaatioissa keskimääräiset optiset vyöhykkeet ovat välillä 7,5–8,5 mm (sarveiskalvon läpimitta on n. 9,5–11 mm). KSA Silmäkeskuksen asiakkaat ovat yleensä nuoria alle 45-vuotiaita, joiden pupilli eli mustuainen on yhä suuri, ja parhaan näönlaadun kannalta optisen vyöhykkeen tulee kattaa hämärässä koko pupillin halkaisija. Jos optinen vyöhyke on pienempi kuin pupillin koko, näönlaatu huononee hämärässä valaistuksessa ja potilas alkaa nähdä nk. haloja eli valokehäilmiöitä valonlähteiden ympärillä. Pienet optiset vyöhykkeet ovat suuri syy siihen, minkä takia operaatio niin sanotusti pettää ja muutaman vuoden kuluttua täytyy alkaa käyttää pienillä miinuksilla varustettuja linssejä esim. autolla ajaessa tai elokuvateatterissa.
 
  • Potilaat eivät halua mennä tarkentaviin toimenpiteiseen, eivät vaikka ne olisivat ilmaisia. Jos vertaamme näiden kahdenlaisten toimenpiteiden tuloksia, tarve toistuville lasertoimenpiteille on moninkertaisesti pienempi viiltovapaissa toimenpiteissä, kuten Flow. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi teemme vain viiltovapaita toimenpiteitä.

Nopea toipuminen ja palautuminen aktiiviseen elämään ovat KSA Silmäkeskuksen tarjoaman Flow-lasertoimepiteen suurimpia etuja. Näkö on heti toimenpiteen jälkeen noin 50  %, eli potilas näkee tarpeeksi hyvin voidakseen lähteä yksin kotiin. Suosittelemme ottamaan ensimmäisen viikon ajan rennosti ja ottamaan töistä lomaa. Viikon päästä toimenpiteestä, kun suojaavat piilolinssit poistetaan, näön pitäisi olla 80-100  %, mutta lähelle katsominen saattaa olla vielä hankalaa. Elämäntaparajoituksia ei kuitenkaan enää viikon päästä ole, ja voit jälleen urheilla, uida ja saunoa normaalisti. Näkökyky paranee tasaisesti seuraavien 3-6 kuukauden aikana 120   % asti, jolloin näkökyky on hyvä sekä päivällä että hämärässä.

Mitä teknologia päivityksiä KSA Silmäkeskus teki viime vuonna?

KSA Silmäkeskus päivitti menetelmäänsä kolmella tavalla vuosia 2015, 2016 ja 2018

Päivitimme Flow-lasertoimenpidettä SmartPulse teknologialla. Se tarkoittaa, että laser hioo silmää fullereenin muodossa entistä hellävaraisemmin ja paremmin tuloksin. Potilaan toipuminen on myös nopeampaa ja näkö parempi. Lisäksi KSA Silmäkeskus otti käyttöönsä uuden laserteknologian joka tarkkailee silmän liikkeitä 1050 kertaa seunnissa ja kompensoi havaitut liikkeet.
Kolmanneksi, laserlaitteen valmistaja Schwind kokosi usean toimenpiteen vaiheen yhteen “Smart Surface” kokonaisuuteen, joka tekee toimenpiteestä entistäkin miellyttävämmän ja turvallisemman.

Kuinka on mahdollista, että voit elää normaalia aktiivista elämää jo viikon päästä toimenpiteestä?

Monet yllättyvät siitä, kuinka nopeasti toimenpiteen jälkeen he voivat elää normaalia aktiivista elämää. Koska toimenpide on viiltovapaa, toipuu silmä nopeasti, ja viikon päästä olet valmis nyrkkeilemään, uimaan tai hyppäämään laskuvarjolla.

Miksi Flow-toimenpiteen jälkeen yönäkö on erittäin hyvä ja haloja ei käytännössä ole? 

Laserilla voi hoitaa suurempia alueita eli optisia vyöhykkeitä, jotka kattavat 99 prosentissa tapauksista suurimmatkin pupillit. Öisin pupilli on laajimmillaan, minkä vuoksi on mahdollista saavuttaa erittäin hyvä yönäkö ja ehkäistä haloja.

Turvallisuus ennen kaikkea

Asiakkaille tehdään kattavat silmien esitutkimukset ennen toimenpidettä, jotta voimme varmistaa menetelmän soveltuvuuden. Näin takaamme parhaat mahdolliset tulokset ja näön asiakkaillemme. Koska silmät ovat yksilölliset, menetelmä ei ole paras vaihtoehto kaikille. Temme toimenpiteitä ainoastaan niille, joiden kohdalla voimme olla 100  % varmoja erinomaisista tuloksista.

Nauti elämästä hyvällä näöllä, tule silmätutkimukseen!

KSAinFinnish from KSA Silmakeskus on Vimeo.